Praktijk veerkracht Beek
Veerkracht, op gepaste afstand, maar voelbaar dichtbij

Afscheid nemen bestaat wel!

Stervensbegeleiding / afscheid bij leven

Op een dag ben je er niet meer. Daar wil je natuurlijk niet te vaak over nadenken. En dat hoeft gelukkig ook niet. Ga er één keer goed voor zitten en bedenk het afscheid dat past bij wie je bent. Dit helpt je nabestaanden om op een waardevolle manier afscheid te nemen.
Ik kan informatie geven over schriftelijke wilsverklaringen en zelfs, samen met jou en je naasten een persoonlijk op maat geschreven document opstellen, om je wensen voor de toekomst vast te leggen. Ook voor jezelf is het veel prettiger als je wensen vastlegt. Want het geeft rust om te weten dat het goed is geregeld. Regelen is ontzorgen!
Palliatieve begeleiding / terminale begeleiding:
De laatste levensfase staat bol van emoties. Die emoties maken het moeilijk om los te laten. De gesprekken die ik met mensen voer, helpen om zaken te relativeren en emoties een plek te geven. Een vertrouwelijk, maar ook luchtig gesprek, geeft rust en zorgt voor duidelijkheid. Zo’n gesprek is niet altijd te voeren met naasten. Wie dreigt te overlijden, heeft vaak het gevoel achterblijvers niet (nog meer) tot last te willen zijn. Door mijn aanwezigheid probeer ik te voorkomen dat dingen onuitgesproken blijven en dat maakt het makkelijker om de realiteit te aanvaarden. Diepe gevoelens, verdriet, maar, hoe raar dat ook klinkt, ook vrolijkheid en lachen, kunnen soms volledig tegenstrijdig zijn. Hoe het ook gaat, het kan heel heftig en verwarrend zijn. En bij al die heftigheid kan je soms goed hulp gebruiken. Iemand met wie je openhartig kunt praten, waar je jouw gedachten en klachten mee kunt delen. Hulp bij het leven, vlak voor het sterven; stervensbegeleiding.
In eerste instantie ben ik er voor diegene voor wie herstel niet meer mogelijk is. Ik zorg er ook voor dat naasten zich gesteund en gehoord voelen. Door vragen te stellen, vragen te beantwoorden, advies te geven en een luisterend oor te bieden.
Vanuit mijn opleidingen en ervaringen heb ik kennis van het psychologisch proces rond loslaten en afscheid nemen. Veel onrust in de laatste levensfase komt voort uit vragen, onzekerheden en het moeten nemen van lastige beslissingen. Als professioneel stervensbegeleider kan ik veel vragen beantwoorden en een praktisch hulpgids zijn op weg naar het sterven en het naderende afscheid. Ik kan helpen met het maken van een wilsbeschikking, om zo de laatste wensen helder te krijgen en een stukje regie uit handen te nemen.

 

 
 
 
E-mailen
Bellen